Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.04.2020

Zprostředkovatelé ubytování typu Airbnb budou povinně sdílet údaje s úřady

Senát schválil změnu zákona č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu.

Zákon v nové podobě ukládá zprostředkovatelům turistického ubytování v soukromí formou digitálních platforem typu Airbnb povinnost sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách.

Provozovatelé digitálních ubytovacích platforem budou podle zákona muset sdělit na vyžádání živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu. Živnostenské úřady budou moci údaje předávat dalším institucím, třeba hygienickým stanicím a cizinecké policii.

Sdílení informací by mělo podle důvodové zprávy omezit nedovolené podnikání, a naopak získat základní přehled o cizincích, kteří se dočasně pohybují v Česku.

Nový paragraf (§ 10) o ONLINE ZPROSTŘEDKOVÁNÍ uvádí, že kdo zprostředkuje prostřednictvím internetu kontakt poskytovatele služeb cestovního ruchu se zákazníkem za účelem uzavření smlouvy o službě cestovního ruchu podle § 1a, je povinen sdělit živnostenskému úřadu do 30 dnů od výzvy:

  1. a) počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu za požadované období,
  2. b) celkovou cenu za služby cestovního ruchu za období uvedené ve výzvě,
  3. c) adresu místa, na které jsou služby cestovního ruchu poskytovány,
  4. d) označení poskytovatele služby (jméno, příjmení, firmu, adresu…), se kterým zákazníkovi zprostředkoval uzavření smlouvy související s poskytováním služeb cestovního ruchu.

Zdroj: Senát ČR

Zdroj fotografie: pixabay

Loading…