Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.08.2021

Zaměstnavatelé dostanou příspěvek za správu exekucí svých zaměstnanců

Zaměstnavatelé budou mít právo na příspěvek za správu exekučních srážek z platů svých zaměstnanců. Počítá s tím novela exekučního řádu.

Firmy dlouhodobě upozorňují, že správa exekučních srážek, která je jejich zákonnou povinností, výrazně zvyšuje byrokratickou náročnost mzdové agendy. Náročnější jsou situace, kdy zaměstnanec čelí několika exekucím současně. Novela exekučního řádu počítá s příspěvkem pro zaměstnavatele, jehož výše je ale spíše symbolická. Firmy si budou moci strhnout ze sražené částky 50 korun na zaměstnance a měsíc. Příspěvek si ale budou moci srazit jen u exekucích zahájených po vstupu v platnost nového zákona 1. ledna 2022.

Další změny se týkají nevymahatelných exekucí a řízení, jež se týkají zanedbatelných částek. Novela také přináší novou možnost zastavit exekuci u dluhů vůči veřejné správy. Pokud dlužník uhradí v jedné platbě dluh a poplatek za exekuci, bude mu prominuto příslušenství. Změní se také postup, kterým se umořuje dluh. Platby nejdříve pokryjí náklady na exekuci, pak jistinu a až nakonec úroky. To má usnadnit splacení dluhu.

Zdroj: Advokátní kancelář Holub & David

Zdrojová fotografie: Pixabay

Loading…