Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.11.2021

Vývoz italského vína zaznamenává od začátku roku vynikající čísla

Vývoz italského vína a lihovin zaznamenává od začátku roku výborné údaje. Uvádí to sdružení výrobců Federvini.

Italské prodeje vína do zahraničí se od ledna do konce září zvýšily o více než šest procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Italská vína zaznamenávají vynikající údaje v severní Americe. Export do Kanady a Spojených států se zvýšil o zhruba 15 procent. Ve Spojených státech pak prodeje italského vína rostou výrazně rychleji než dalších hlavních konkurentů – Francie a Španělska. Údaje jsou ale pozitivní také v Evropě: v Německu se vývoz zvýšil o bezmála deset procent, v Británii o šest procent. Itálie tak potvrdila pozici největšího vývozce vína ve světě, co do objemů. V hodnotě drží stále prvenství Francie díky vyšší průměrné ceně za litr.

Dobrých čísel dosahuje také vývoz lihovin, který se od ledna do konce srpna zvýšil meziročně o 22 procent na 828 milionů eur. Dominantním artiklem jsou stále grappy a pálenky z vína, velmi posilují ale aperitivy.

V exportu se více daří firmám s obratem nad 50 milionů eur, poukazuje Federvini. „Údaje ukazují, že naše odvětví se těší dobrého zdraví, ale bylo by chybné se domnívat, že je vše v pořádku,“ okomentovala údaje předsedkyně Federvini Micaela Pallini. „Bohužel čelíme novému vzestupu pandemie, který společně s inflačním napětím kolem surovin a růstem cen přepravy velmi ohrožují růst našich firem v roce 2022,“ dodala.

Zdroj a zdroj fotografie: Italský kulturní institut v Praze

Loading…