Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.07.2021

Vývoz italského vína by letos měl znovu vzrůst

Vývoz italského vína a dalších alkoholických nápojů by se letos měl vrátit k růstu. Uvádí to studie vypracovaná italským státním exportním fondem Sace společně s Mediabancou a společností IPSOS.

Export italského vína rostl v posledním desetiletí, v letech 2010 až 2019, v průměru o šest procent ročně. Růst se ale zastavil v loňském roce, a to hlavně kvůli epidemii covidu-19. V roce 2020 se export vín snížil o více než dvě procenta, ostatních alkoholických nápojů o bezmála sedm procent. Celková hodnota tohoto vývozu činila vloni 7,8 miliardy eur. Podniky v odvětví letos očekávají růst prodejů vína o 3,5 procenta, jež budou tažena hlavně zahraničními trhy. U dalších alkoholických nápojů je odhad růstu ještě optimističtější, a to o 5,4 procenta.

Italský export vín je rovnoměrně rozdělený mezi členskými a nečlenskými zeměmi. Největším zahraničním trhem jsou Spojené státy, kam směřuje 1,5 miliardy eur vývozu. Pozitivní vývoj, a to růst o čtyři procenta, zaznamenal druhý největší trh, Německo. Tam byla prodána vína za 1,1 miliardy eur. Podle údajů Českého statistického úřadu dovoz italských vín do ČR v roce 2020 mírně vzrostl o 4,3 procenta na 1,5 miliardy korun (cca 58 mln €).

Každé třetí italské víno prodané v zahraničí pochází z Benátska. Na to při tom připadá jen pětina celé italské vinařské produkce. Následují Piemont a Toskánsko s podílem kolem 15 procent.

Italská vinařství zaznamenala několik výrazných trendů v posledním roce. Podobně jako jinde ve světě výrazně vzrostly prodeje po internetu ale také ve specializovaných prodejnách. Naopak podíl řetězců klesl. Výrazně, a to o bezmála 11 procent, vzrostly prodeje biologických vín. V Itálii také dochází k jisté polarizaci trhu mezi levnými a dražšími víny. Pozice ztrácí vína ve střední cenové kategorii.

Celá studie v italštině: www.sace.it

Zdroj fotografie: Sace

Loading…