Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.03.2018

Vývoz italského potravinářství dosáhl 40 miliard eur

Italské potravinářství a zemědělství i nadále slaví úspěchy na mezinárodních trzích. Ukazuje to analýza Agrifoodmonitor agentur Nomisma a CRIF.

Vývoz celého potravinářského a zemědělského odvětví se vloni zvýšil o sedm procent na zhruba 40 miliard eur. Mimořádně dobré výsledky zaznamenaly prodeje sýrů a mléčných výrobků, pekařských výrobků a vína. Největší část potravinářského vývozu, zhruba dvě třetiny, míří do členských zemích EU. Dalšími nejvýznamnějšími trhy jsou země severní Ameriky a bývalého Sovětského svazu V posledních deseti letech se italský potravinářský export téměř zdvojnásobil z 22 na 40 miliard eur.

Jak si ale stojí italské potravinářství v mezinárodním srovnání? V Evropské Unii je Itálie pátým největším potravinářským exportérem po Německu, Holandsku, Francii a Španělsku. Německý export je přitom téměř dvojnásobný než ten italský. „Vysoká brand reputation sama o sobě pro úspěch na mezinárodních trzích nestačí“, uvádí autoři studie. Hlavním omezením je velká rozdrobenost odvětví a malá velikost potravinářských a zemědělských podniků. Jak ukazuje studie, v Itálii má jen 1,7% zemědělských a potravinářských podniků více než padesát zaměstnanců. V ostatních významných exportních státech je to několikanásobně více.

Zdroj: http://www.nomisma.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…