Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.08.2020

Výnos daní v Itálii se v prvním pololetí snížil o sedm procent

Výnos daní v Itálii v prvním pololetí byl podle očekávání nižší než v roce 2019. Ukazuje to zpráva italského Ministerstva financí.

V prvním pololetí se celkový výnos daní snížil o sedm procent z 200 na 186 miliard eur. Pokles je výsledkem rozdílného vývoje přímých a nepřímých daní.Výnos přímých daní se totiž zvýšil o pět procent na 108 miliard eur, a to především díky růstu výnosů daně z některých kapitálových příjmů. Výnos nepřímých daní naopak zaznamenal výrazný propad o pětinu na 78 miliard eur. Výnos poklesl u prakticky všech nepřímých daní, nejvíce pak u spotřebních daní z pohonných hmot a u daně z přidané hodnoty. Platby některých splátek DPH byly totiž pozastaveny vládními výnosy. O zhruba deset procent na 103 miliard eur se také snížil výnos z odvodů.

Vzhledem k výraznému růst státních výdajů způsobených epidemií Covid 19 se i výrazně prohloubil schodek hospodaření italské veřejné správy. Na konci června schodek dosáhl 95,5 miliard eur. To je o šedesát miliard eur více než ve stejném období roku 2019.

Zdroj: https://www.mef.gov.it/

Zdroj fotografie: mef.gov.it

 

 

Loading…