Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.12.2023

Výhledy spolupráce mezi Itálií a ČR ve vesmírných aktivitách jsou pozitivní

Výhledy spolupráce mezi Itálií a Českou republikou ve vesmírných aktivitách jsou pozitivní. Tisku to řekli experti, kteří se zúčastnili akce k italskému Národnímu vesmírnému dni, kterou pořádalo Italské velvyslanectví v Praze.

Vedoucí průzkumných misí a infrastruktury na oběžné dráze Italské vesmírné agentury Raffaele Mugnuolo se domnívá, že ČR přináší do evropského vesmírného sektoru čerstvé myšlenky, které mohou najít realizaci skrze spolupráci s významnými firmami, jako je italská Leonardo. „Díváme se velmi pozitivně do budoucnosti,“ řekl Mugnuolo ohledně dalšího vývoje vztahů mezi oběma zeměmi v tomto sektoru.

Pozitivně vnímá spolupráci mezi Itálií a Českou republikou také vedoucí odboru pro kosmické aktivity na Ministerstvu dopravy Václav Kobera. „Pokud jde o česko-italskou spolupráci v kosmických aktivitách, tak máme konkrétní výsledky,“ uvedl Kobera. Jako příklad spolupráce uvedl realizaci dispenzeru pro raketu Vega, který vyrobila firma s italským kapitálem S.A.B. Aerospace z Brna, která je členem Italsko-české komory. Itálie i Česká republika jsou navíc členy Evropské kosmické agentury, která vytváří prostor pro další společné průmyslové projekty.

Během čtvrteční akce byly také vyznamenány tři nejlepší projekty na výzkum ve vesmíru, které připravili studenti italsko-českého gymnázia v pražské ulici Ústavní, kteří se zúčastnili výzvy „Pošli tvůj nápad do vesmíru na ISS“, která byla představena při zářijové návštěvě italské kosmonautky Samanthy Cristoforetti v Praze.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Italské velvyslanectví v Praze

Loading…