Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.09.2018

Výdaje na výzkum, vývoj a inovace v Itálii rostou

 

Výdaje italských institucí a firem na výzkum, vývoj a inovace (VVI) rostou. Ukazuje to poslední zpráva Italského statistického úřadu mapující stav v roce 2016.

V předloňském roce se výdaje na VVI zvýšily o 4,6 procent na 23,2 miliard eur. Podíl výdajů VVI na hrubém domácím produktu tak lehce vzrostl na 1,38 procent. V evropském srovnání se jedná o podprůměrný údaj: v průměru jdou v Evropské Unii na tento druh aktivit dvě procenta HDP. Současně, evropské strategie počítají s tím, že výdaje na VVI se zvýší do konce roku 2020 na tři procenta HDP.

Růst výdajů na VVI podpořil především firemní sektor. Ten tvoří zhruba šedesát procent všech výdajů na VVI a meziročně vzrostl o devět procent. Následují univerzity, které financují zhruba čtvrtinu celostátních aktivit výzkumu, vývoje a inovací a pak další veřejné instituce. Nejvíce peněz, a to 43 procent, jde na aplikovaný výzkum. Následuje pak experimentální výzkum s 33 procenty a základní výzkum s 23 procenty. Růst prostředků se promýtl i do zaměstnanosti: počet plných úvazků ve VVI odvětví vzrostl meziročně o bezmála dvanáct procent na 290 tisíc. Konkrétně, v Itálii pracuje v oblasti VVI zhruba 186 tisíc badatelů a výzkumníků.

Zdroj:www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…