Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.06.2017

Vlašská kaple je znovu přístupná

Vlašská kaple nanebevzetí panny Marie, významná památka italské komunity v Praze, se vrací do starého lesku. Zítra, ve čtvrtek 22. června, kapli navštíví italský ministr kultury Dario Franceschini a jeho český protějšek Daniel Herman.

„Po mnoha letech chátrání se do kaple vrací život,“ uvedl na tiskové konferenci italský velvyslanec v Praze Aldo Amati, který se zasadil za opravu památky a velice aktivně hledal prostředky na stavební práce. „Vlašská kaple je symbolem italské přítomnosti v Praze a společně s bývalým Vlašským špitálem, dnešním sídlem Italského kulturního institut, je společným bodem italské komunity,“ dodal velvyslanec. Kaple se vrátí také její původní náboženské využití: spravovat ji bude Řecko-katolická církev.

Díky opravám obvodových zdí a střechy se stavba stala znovu přístupná veřejnosti. „Ještě před několika měsíci kaple nebyla přístupná kvůli stavu kupole, která byla velice poničená. Dnes je kupole opravená a staticky bezpečná a nástěnné malby, které byly poničeny zatékající vodou, prošly náročnými restaurátorskými pracemi. A  zanedlouho skončí také restaurátorské práce na ostatních nástěnných malbách,“ popsal průběh restaurátorských pracích Alessandro Battaglia, jednatel společnosti Ahrcos, která opravu provádí. Restaurátorské práce, jež začaly v srpnu loňského roku, by měly skončit v záři letošního roku. Celková obnova Vlašské kaple vyjde na zhruba 850.000 eur. Práce postupovaly rychle i díky vstřícnému přístupu pražských památkářů. „Památkáři nám poskytli prakticky neustálou asistenci a umožnili nám pokračovat v pracích prakticky bez přerušení. To není zdaleka obvyklé, protože úřady si většinou berou pár dní na rozmyšlení, než se k něčemu vyjádří,“ dodal Battaglia.

Obnova památky, která se nachází na hlavní pražské turistické tepně, v Karlově ulici, je významným počinem italské komunity a italských institucích v ČR. „Obnova mohla začít díky společnému úsilí veřejného a soukromého sektoru,“ uvedl velvyslanec Amati. Na opravu přispěly veřejné instituce, a sice italské Ministerstvo zahraničních věcích, Magistrát hlavního města Prahy a MČ Prahy 1, a soukromí sponzoři. Mezi nimi je i mnoho členských firem Italsko-české komory, a to Generali, Brembo, Siad a Ahrcos. „Jsem velice hrdý na to, že jsme se mohli zúčastnit obnovy Vlašské kaple. Naše společnost působí jak v Itálii tak v ČR. Přispět na obnovu stavby, která je tak významným symbolem Itálie v této zemi, to je něco, co jsme si nemohli nechat ujít. Chtěl bych poděkovat velvyslanci Amatimu, který vynaložil do tohoto projektu mnoho sil,“ řekl Alessandro Battaglia.

Ve čtvrtek 22. června Vlašskou kapli navštíví italský ministr kultury Dario Franceschini, jeho český protějšek Daniel Herman a pražský arcibiskup Dominik Duka. Tři vysocí představitelé také zahájí výstavu o historii Italské kongregace v Praze, která postavila v 16.století Vlašskou kapli a Vlašský špitál. Ten v roce 1942 darovala italskému státu. „Konec opravy Vlašské kaple padá přesně na 400. výročí vysvěcení Kaple sv. Karla  Boromejského ve Vlašském špitálu,“ poukazuje velvyslanec Amati na tuto souvislost, která svědčí o mnoha století trvající historii italské komunity v Praze a Českých zemích.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…