Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.02.2022

Vláda zrušila covidové certifikáty pro bary a restaurace a mění kompenzace

Česká vláda rozhodla, že od 9. února zruší povinnost se prokazovat covidovým certifikátem při vstupu do barů, restaurací, provozoven a na kulturní a sportovní akce. Kabinet také zveřejnil informace o tom, jak míní změnit kompenzační programy.

Podle premiéra Petra Fialy vládní rozhodnutí urychlilo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil povinnost překládat covidové certifikáty v barech, restauracích či hotelech. Podle soudu taková povinnost nemohla být zavedena na základě pandemického zákona, jak to udělala vláda.

Vláda také rozhodla, že od 18. února zastaví plošné testování ve firmách.

Kabinet zveřejnil některé změny, které chce uskutečnit v programech Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady. Kompenzace mají být více cílené a dostat by je měly hlavně firmy podnikající v pohostinství a ubytování, pořadatelé akcí či cestovní kanceláře. „Zaměříme ji (pomoc) především na drobné podnikatele, kteří nemají dostatečné prostředky a nemají rezervy na to, aby ustáli výpadky,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Vláda chce změny ještě projednat se sociálními partnery a programy by měly odstartovat v druhé polovině února. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely se podporovaná doba zúží o zhruba měsíc na období od 25. listopadu do 26. prosince. Podporu dostanou firmy, které vykážou v druhém pololetí propad tržeb o padesát procent. Předchozí vláda stanovila požadavek na pokles tržeb o 30 procent v posledních dvou měsících roku. Výdaje na kompenzace by se tak měly snížit z 12 na tři miliardy korun.

Zdroj a zdroj fotografie: www.vlada.cz

Loading…