Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.10.2024

Vláda schválila opatření, která mají snížit výdaje na obnovitelné zdroje

Česká vláda schválila opatření připravená ministerstvy financí a průmyslu a obchodu, která mají snížit celkové výdaje na podporu obnovitelných zdrojů.

Opatření připravená ministerstvem financí se týkají vnitřního výnosového procenta. Majitelé obnovitelných zdrojů, které čerpají státní podporu, budou muset vyplňovat přehled, který určí výnosové procento. Ministr financí Zbyněk Stanjura to přirovnal k „daňovému přiznání“. „Pozornost bude upřena na větší zdroje a zejména fotovoltaické elektrárny, které byly připojeny v roce 2009 a 2010,“ uvedl Stanjura. Přehled se nebude týkat zdrojů s výkonem pod 30 kW.

Vláda by navíc mohla změnit maximální výnosové procenta a zahrnout do výpočtu i předpokládané příjmy v období, kdy zdroj nebude čerpat státní pomoc. Ministerstvo průmyslu a obchodu pak chce pomoc zastavit ve dnech, kdy ceny elektřiny klesnou na negativní cenu.

Vláda předpokládá, že v příštím roce by podpora obnovitelným zdrojům měla činit 8,5 miliardy korun, což je o zhruba čtyři miliardy korun méně než letos. Ministr Stanjura však přiznal, že přesně neví, kolik peněz opatření ušetří. V případě, že by stanovený obnos nestačil, tak „vláda ty peníze dodá“, řekl Stanjura.

Zdroj: https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2024/mf-pripravilo-nastroje-diky-kterym-se-snizi-objem-57436

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…