Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.03.2020

Vláda rozdělila Itálii kvůli koronaviru do tří zón

Italská vláda se kvůli nákaze koronavirem rozhodla rozdělit území Itálie do tří zón. Příslušný vládní dekret byl vydán v neděli 1. března.

Vladní výnos ve velké míře převzal omezení zavedená jednotlivými regiony. Současně rozdělení do zón a centrální určení omezení má předejít tomu, aby se každá samospráva chovala podle svého uvážení a pod vlivem emocí. Vládní výnos, který byl sestaven na základě doporučení lékařů a expertů, platí do odvolání.

Největší omezení panují v tzv. rudé zóně, která obsahuje území jedenáctí obcí v Lombardii a Benátsku, kde se projevila ohniska nákazy. Území obcí nelze opustit či na ně vstoupit bez povolení. Veškeré služby jsou fakticky suspendovány s výjimkou těch zcela nezbytných, jako jsou obchody s potravinami, lékárny a podobně. Regiony Benátsko, Emilia-Romagna a Lombardie společně s provinciemi Savona a Pesaro-Urbino jsou ve žluté zóně. Zde platí omezení, jež mají předejít shromáždění většího počtu lidí. Proto jsou zavřené školy a univerzity, sportovní zápasy probíhají bez publika a suspendovány jsou představení a kulturní akce s obecenstvem. Bary a restaurace mohou zůstat otevřeně jen za předpokladu, že obsluhují u stolu a mohou zaručit alespoň metr vzdálenosti mezi hosty. Další omezení se týkají horských středisek, kde lanovky mohou přepravovat jen třetinu maximálního počtu pasažérů. V Lombardii mají zůstat zavřena i sportoviště, lázně či posilovny. Zbytek země se pak nachází v bílé zón, kde jsou zavedena jen mírná omezení, například zákaz školních výletů. I v těchto regionech ale platí, že by se osoby měly vyvarovat shromáždění většího počtu lidí.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…