Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.12.2020

Vláda prodloužila program Antivirus

Česká vláda se v pondělí rozhodla prodloužit program Antivirus, díky kterému mohou podniky zasažené epidemií získat refundaci nákladů na zaměstnance.

Vláda se rozhodla prodloužit program Antivirus, který měl původně skončit 31. prosince, do 28. února příštího roku. Jako hlavní důvod pro prodloužení programu Antivirus je uváděn fakt, že zákon o kurzarbeitu je stále projednáván ve Sněmovně a je nemožné, aby vstoupil v platnost 1. ledna. „Dokud tu nebudeme mít trvalý nástroj ochrany zaměstnanosti v podobě kurzarbeitu, musíme si vystačit s osvědčeným Antivirem,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Díky rozhodnutí Sněmovny z minulého týdne mohou OSVČ a majitelé malých firem čerpat souběžně daňový bonus a příspěvky z programu Antivirus.

Podle ministerstva od dubna využila program Antivirus jedna firma ze čtyř, jež odvádí za své zaměstnance odvody. Celkově stát firmám vyplatil příspěvky v hodnotě 24 miliard korun. Do částky jsou zahrnuty příspěvky za náklady na zaměstnance do konce října. V říjnu se hodnota příspěvků více než ztrojnásobila ve srovnání se zářím na 2,5 miliardy korun. Nejvíce společnosti čerpaly z programu Antivirus Plus, díky kterému mohou firmy, jež musely přerušit svou činnost kvůli vládním omezením, dostat refundaci až 100 procent nákladů na zaměstnance. V minulosti firmy kritizovaly byrokratickou náročnost programu.

Zdroj: https://www.mpsv.cz/documents/20142/1248138/21_12_2020_TZ_Prodlouzeni_Programu_Antivirus.pdf/

Zdroj fotografie: vláda.cz

Loading…