Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.02.2021

Vláda prodloužila nouzový stav na návrh krajů

Vláda ukončila v neděli odpoledne několik dnů nejistoty o tom, jaká protiepidemická opatření budou platit od pondělního rána. Na základě žádosti krajů znovu zavedla v neděli na 14 dnů nouzový stav.

Země se ocitla v nejistotě po čtvrtečním hlasování Poslanecké sněmovny, která nesouhlasila s prodloužením nouzového stavu o měsíc. Kvůli tomu stav skončil v neděli o půlnoci. Neprodloužení stavu podle vlády mohlo vést k otevření všech obchodů, podstatné části provozoven či zrušení omezení pohybu. Vláda se ale v neděli dohodla s hejtmany, že nouzový stan znovu vyhlásí od nedělní půlnoci.

Podle premiéra Andreje Babiše má vláda právní analýzu, podle které nové vyhlášení nouzového stavu jen pár dnů po zamítavém hlasování sněmovny není v rozporu s Ústavou, pokud o něj požádaly kraje. O této interpretaci ale pochybuje část ústavní expertů či předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Pro občany se od pondělí tudíž nic nemění. Kraje si ale na vládě vymohly některé ústupky. Vláda by měla umožnit návrat do škol od 1. března dalších ročníků školáku či více zapojit opozici do jednání o budoucnosti protiepidemických opatření.

Několik německých politiků, včetně saského a bavorského premiérů, uvedli, že právě nejasnosti ohledně stavu nouze a přístupu České republiky přispěly k výraznému zpřísnění režimu na hranicích. Ten výrazně omezil osobní dopravu mezi oběma zeměmi a podle představitelů automobilového průmyslu může vést také ke zpoždění v průmyslových dodávkách.

 

Zdroj: www.vlada.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…