Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.11.2021

Vláda pozměnila systém investičních pobídek

Česká vláda schválila částečnou změnu systému veřejných investičních pobídek. Nové podmínky vstoupí v platnost 1. ledna 2022.

Největší změna se týká poskytnutí finanční hmotné podpory. Podniky budou moci dostat skrze hmotnou podporu až 10 procent uznatelných nákladů na investici. Podpora se zdvojnásobí, pokud se investice uskuteční v Moravskoslezském, Ústeckém či Karlovarském kraji. Maximální hodnota finanční podpory je 1,5 miliardy korun. Pobídky jsou obvykle poskytovány v podobě slevy na dani.

Vláda se rozhodla také upravit parametry velkých investičních akcí. Za strategický bude považován projekt s alespoň dvoumiliardovou investicí, ze které půjde alespoň polovina na pořízení strojů, a který vytvoří nejméně 250 nových pracovních míst.

Pro některá odvětví nebudou platit minimální limity hodnoty investice a počtu vytvořených pracovních míst. Jedná se o výrobu polovodičů, nanotechnologií, automatizace a robotiky, umělé inteligence či fotoniky.

Poslední velká změna systému veřejných investičních pobídek je ze září roku 2019. Jejím účelem bylo zvýšit přidanou hodnotu podporovaných investic. Navíc každý investiční projekt schvaluje vláda. To podle odborníků velmi zpomaluje uznání pobídek. V roce 2020 CzechInvest dojednal 27 projektů s právem na pobídku v celkové hodnotě 15,3 miliardy korun.

Zdroj a zdroj fotografie: www.vlada.cz

Loading…