Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.05.2021

Valné hromady – jaká platí letos pravidla?

Kvůli pandemii covidu-19 byly vloni zavedeny dočasné změny v pravidlech pořádání valných hromad společníků a akcionářů firem. I letos pořádání schůzí podléhá specifickým pravidlům.

Na rozdíl od loňského roku zákon již nepočítá s prodloužením lhůt. Valné hromady firem se tak musí uskutečnit do uplynutí šesti měsíců od konce účetního období, a to většinou do 30. července. Prodlouženo nebylo ani trvání mandátu orgánů. Zákon 460/2020 Sb. ale počítá s výjimkou, díky které mohou firmy uspořádat distanční valné hromady či hlasování per rollam i v případě, že s tím nepočítají jejich stanovy. Výjimka ale trvá jen do 30. června.

Pořadatelé také musí respektovat pravidla, která stanovuje Ministerstvo zdravotnictví ve své vyhlášce. Vstup na valnou hromadu, kde se prezenčně nachází deset a více účastníků, je dovolen jen osobám s negativním testem nebo dokončeným očkování (nebo od aplikace první dávky očkovací látky uplynulo nejméně 22 dní, ale ne více než 90 dní), nebo do 180 dnů od prodělání nemoci covid-19. Pořadatelé musí aktivně kontrolovat, zda účastníci podmínky splňují. Na schůzi je také nutné dodržovat rozestupy a účastníci musí mít zakryté dýchací cesty.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…