Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.06.2016

V Praze zahájena výstava Nuvolari

V úterý 1. června byla zahájena v Národním technickém muzeu v Praze výstava Nuvolari věnovaná osobnostiTazia Nuvolariho, jednomu z nejdůležitějších italských automobilových závodníků. Výstava pořádaná nadací Eleutheria zůstane otevřená pro veřejnost do 23. září.

Výstava představuje poprvé v České republice osobnost Tazia Nuvolariho, který patřil mezi 20. a 50. lety minulého století k nejvýznamnějším italským automobilovým závodníkům. „Expozice ale neukazuje jen osobnost a úspěchy Nuvolariho. Rozhodli jsme se představit i některé fotografie pořízené samotným Nuvolarim, kterému nechyběl fotografický talent. Nápad se zrodil při jednom setkání s předsedou Automobilového klubu v Mantově Grazianem Mangonim, který mi daroval fotografickou knížku o Nuvolarim, kde jsem objevil tyto snímky. Výstava tak představuje Nuvolariho v neobvyklém světle,“ říká předseda představenstva nadace Eleutheria  a člen představenstva Italsko-české komory Francesco Augusto Razetto.

Návštěvníci tak mají možnost obdivovat několik stovek snímků závodních okruhů, automobilů a atmosfér ze závodů pořízených Nuvolarim samotným. Ze snímků tak dýchá atmosféra jednoho ze zlatých období automobilových klání. Jednalo se však o svět, který je výrazně odlišný od soudobých závodů. Svět, kde smrt či těžká zranění byla na denním pořádku. „Do Prahy jsme nepřivezli jen fotografie. Rozhodli jsme se vystavit i několik objektů z Nuvolariho doby a srovnat je s podobnými předměty z dneška. Věřejnost tak může vidět obrovský rozdíl mezi přilbou Nuvolariho a závodníka současnosti. Vystavili jsme i dva závodní automobily z Nuvolariho doby, Bugatti T35 a MG Magnette K3,“ vysvětluje Francesco Augusto Razetto.

Ačkoli Nuvolari závodil s několika automobilovými značkami, jeho jméno je neodlučitelně spjato s Alfou Romeo a s Maserati. „Nuvolari měl tu schopnost zvítězit i když závodil s technicky méně vyspělými automobily. To se stalo například v roce 1935 při závodě na Nurburgringu, kdy Nuvolari zvítězil s technicky zastaralou Alfou Romeo nad německými automobily Mercedes, jež byly technicky daleko vyspělejší. Ferdinand Porsche o něm řekl, že byl nejlepším závodníkem všech dob,“ uvádí Petr Kožíšek, vedoucí oddělení silniční dopravy Národního technického muzea.

Ve své kariéře Nuvolari zvítězil ve 24 Velkých Cenách a v několika dalších prestižních silničních závodech jako je Mille Miglia či Tourist Trophy. „Nuvolari se také 6 x zúčastnil Velké ceny na Masarykově okruhu v Brně. Nikdy ale nezvítězil. Jen jednou se vítězství přiblížil, ale deset kilometrů před cílem se musel zastavit kvůli přehřátí motoru. V dalších závodech ale dojel jako druhý, třetí či pátý,“ dodává Petr Kožíšek.

Výstavou Nuvolari také zahájila aktivity nadace Eleutheria pro rok 2016. „Rozhodli jsme se věnovat letošní rok fotografii. Letošní ročník soutěže Et Cetera tak bude věnován mladým fotografům. V říjnu pak zahájíme výstavu o italském kameramanovi Vittoriovi Storarovi, který spolupracoval se světoznámými režiséry a třikrát vyhrál Oscara za filmy Reds, Poslední císař a Apocalypse Now. Při této příležitosti Vittorio Storaro uskuteční v Praze svou přednášku. A nakonec v prosinci uspořádáme výstavu Italian street photography, která představí díla šestnácti italských fotografů mladších 25ti let,“ vyjmenovává akce na letošní rok Francesco Augusto Razetto.

Výstava Nuvolari je organizovaná nadací Eleutheria ve spolupráci s Národním technickým muzeem a nadací Fondazione Banca Agricola Mantovana. Záštitu výstavě poskytli Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Krajský úřad města Mantova, Město Mantova, Městská část Prahy 1, Městská část Prahy 7, Česko-italská obchodní a průmyslová komora, Autoklub České Republiky. Projekt vznikl ve spolupráci se Závodním týmem Tazio Nuvolari, Automobile Club – Museo Tazio Nuvolari v Mantově a Asociací AMAMS – Associazione Mantovana Auto Moto Storiche.

Zdroj fotografie: Francesco Bencivenga

Loading…