Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.03.2019

V Piemontu otevře nové Muzeum lanýže Mudet

V oblasti Langhe v kraji Piemontu se zrodí muzeum zasvěcené nejznámější tamní gastronomické specialitě. A sice, bílému lanýži.

Kraj Piemont společně s místními samosprávámi představil vítěznou architektonickou studii na vnější i vnitřní uspořádání nového Muzea lanýžů (Mudet). Ve výběrovém řízení zvítězil návrh ferrarského architekta Antonella Stelly, který v minulosti navrhl expozici rodného domu Pellegrina Artusiho, autora první moderní italské kuchařky z roku 1891, ve Forlimpopoli. „V tento projekt jsme hodně věřili od samého počátku a podpořili jsme ho částkou tří milionů eur,” uvedla při prezentace krajská radní pro kulturu, Antonella Parigi.

Nové muzeum bude mít dvě hlavní pobočky. Jedna z poboček vznikne v kulturním komplexu La Maddalena v Albě, kde na ploše 500 metrů čtverečních vznikne expozice o historickém rozvoji sběru a obchodu s lanýži, jehož je Alba světovým centrem. Druhá pobočka ve dvacet kilometrů vzdáleném městě Montà v sousední oblasti Roero. Tam bude expozice umístěna v podzemním prostoru a přiblíží prostředí, kde lanýže rostou, a jejich chuťové kvality. Expozice v Montà má mít, dle autora projektu, více citové a senzorické zaměření. „Muzeum je pěkný pojítkem mezi oblastmi Langhe (kde se nachází Alba, pozn. Red.) a Roero, kde je menší turistický ruch, i když se z krajinářského a přírodního hlediska jedná o stejně pěknou oblast,” uvedl starosta města Alba, Maurizio Marello.

 

Zdroj: www.regione.piemonte.it

 

Zdroj fotografie: region Piemont

 

Loading…