Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.04.2018

V jednáních o nové vládě bude pokračovat předsedkyně Senátu Casellati

Povolební vyjednávání postoupila v Itálii do dalšího kola. Prezident republiky Sergio Mattarella pověřil předsedkyni Senátu Elisabettu Alberti Casellati jednaním o nové vládě.

Díky pověření od prezidenta republiky tak předsedkyně Senátu bude vést rozhovory s politickými silami o vytvoření nové vládní koalice. „Jednání proběhnou ve velice krátkém časovém rozpětí“, uvedla po pověření Elisabetta Alberti Casellati. První jednání mají proběhnout ještě ve středu 18. dubna, v pátek 20. dubna pak má předsedkyně Senátu informovat prezident republiky o prvních výsledcích.

Jednání, která povede předsedkyně horní komory, mají ověřit možnost vytvoření koalice mezi středopravicovým blokem a Hnutím 5 hvězd (H5H). Možnou koalici tohoto druhu zatím hatí množství vzájemných vet. H5H především odmítá vyjednávat se Silviem Berlusconim, který patří k lídrům středopravicové koalice. Mezi oběma politickými silami navíc panuje neshoda, kdo vyhrál volby a tudíž by měl navrhnout jméno budoucího premiéra. H5H si nárokuje vítězství, jakožto strana, která získala největší počet hlasů, středopravicový blok zase poukazuje na to, že je nejsilnější politickou silou v Parlamentu. Pokud by nakonec Elisabetta A. Casellati řešení nenašla, prezident republiky by mohl pověřit jednáním o vládě jinou osobnost.

Zdroj: http://www.quirinale.it

Zdroj fotografie: quirinale.it

Loading…