Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.05.2018

V jednání o italské vládě nastal nečekaný zvrat

V jednáních o italské vládě nastal v neděli 27. Května nečekaný zvrat. Pověřený premiér Giuseppe Conte složil svůj mandát poté, co prezident Sergio Mattarella odmítl jmenovat ekonoma Paola Savonu do funkce ministra financí.

V krátkém tiskovém vystoupení prezident Mattarella uvedl, že nemohl přijmout nominace na post ministra financí, která by mohla ohrozit státní i soukromé finance. “Žádal jsem aby na toto ministro byl jmenován politický reprezentant vládního programu a nikoliv osobnost zástavající opakovaně pozice, jež by mohly, či dokonce nezvratně vedly k odchodu Itálie z eurozóny”, uvedl Mattarella na adresu navrhovaného ministra financí. Prezident také uvedl, že cítí povinnost chránit veřejné i soukromé financi před turbolencemi na finančních trzích, jež by mohlo zapříčinit jmenování do funkce Savony, který je známý svými kritickými názory vůči měnové unii a Německu. Je to vůbec poprvé v italské historii, co nová vláda nebyla sestavena kvůli zásahu prezidenta republiky.

Lídři koaličních stran, Hnutí 5 hvězd a Ligy, reagovali na nedělní události pobouřeně. Dle federálního tajemníka Ligy, Mattea Salviniho, počínání italského prezidenta Mattarelly ukazuje, že Itálie je zemí s omezenou svrchovaností. Dle lídra Hnutí 5 hvězd, Luigi Di Maia, je pak nutné aktivovat článek 90 italské ústavy, který umožňuje obžalovat prezidenta republiky z velezrady. K obžalobě je nutná absolutní většina členů parlamentu, což Hnutí 5 hvězd a Liga mají. O žalobě pak rozhoduje Ústavní soud.

Jednání o nové vládě se však nezastavila. Pověření by měl dostat prezidentský nominant a bývalý funkcionář Mezinárodního měnového fondu Carlo Cottarelli, který působil v předchozím volebním období jako vládní zmocněnec pro škrty ve státních výdajích. Cottarelli zřejmě sestaví vládu odborníků, pravděpodobnost, že by jeho vláda dostala důvěru je však nízká. Itálie tak zřejmě směřuje k předčasným volbám. O ty žádají i strany nezrozené vládní koalice, ovšem i v tomto bodě jim prezident republiky bude vzdorovat. Liga a Hnutí 5 hvězd by chtěli jít k urnám již na podzim, Mattarella až po schválení státního rozpočtu, což znamená na jaře příštího roku.

Zdroj: http://www.quirinale.it

Zdroj fotografie: quirinale.it

Loading…