Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.09.2018

V Itálii začíná diskuze o státní rozpočtu na rok 2019

V Itálii pozvolně začíná debata o státní rozpočtu na rok 2019. Bude to první rozpočet sestaveny novou koaliční vládou Hnutí 5 hvězd a Ligy.

Po prvních pokusných balóncích o překonání tří procentního deficitu, se nejvyšší vládní činitelé vrátili k umírněnější rétorice. Podle vicepremiéra za Ligu, Mattea Salviniho, se deficit přiblíží k hranici tří procent HDP, ale nepřekonájí. Salvini úplně nevyloučil, že by státní výdaje mohly růst rychleji, nemělo by se ale jednat o větší odchylku. “Jestliže pro ochranu území bude nutné přidat 0,1 procent, tak to uděláme,” uvedl Salvini, dle kterého ale však zatím nejsou na stole takové investiční projekty, které by tento krok ospravedlňovali. Ze strany Hnutí 5 hvězd pak vládne větší diskrétnost a neurčitost. Vicepremiér Luigi di Maio uvedl, poněkud vágně, že pro novou italskou vládou jsou občané důležitější než ratingové agentury.

Opatrnější přístup volí italské Ministerstvo financí. Dle agentury Reuters ministr financí Giovanni Tria by chtěl sestavit rozpočet s deficitem pod dvěma procenty HDP. Jednalo by se tak o deficit vyšší, než se kterým aktuálně počítá Evropská komise. Podle ministerstva, deficit koelm dvou procent HDP by neměl vyvolat negativní reakce na finančních trzích.

Zdroj: it.reuters.com

Zdroj fotografie: pixabay

Loading…