Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.01.2019

V Itálii vstoupily v platnost povinné elektronické faktury

V Itálii začala od prvního ledna platit horká, a velice sledovaná, novinka. Jedná se o povinné elektronické fakturování mezi privátními subjekty.

Povinnost elektronického fakturování tak od prvního ledna platí pro dodavatele veřejnému sektoru a také soukromým firmám. Faktura může být zaslána pouze v elektronické formátu stanoveném správcem daně a skrze jeho datový systém SdI, jinak je neplatná. Přes systém italské Finanční správy tak bude posílána drtivá většina faktur mezi soukromými podnikatelskými subjekty. Jak však upozornil Úřad pro ochranu osobních dat, neznamená to, že italský berní úřad může volně listovat fakturami, jež prochází jeho systémem: pro uchování a otevření faktury musí mít úřad povolení. Finanční úřady se bez povolení dozví jen údaje obchodních stran (daňové číslo) ale nikoliv hodnotu či vyfakturované plnění. I přes to ale platí, že nový systém má ulehčit správu daně a potírání daňových úniků.

Nová povinnost se dotýká zhruba tří milionů italských firem. Ty již musí využívat elektronické fakturování při zakázkách a dodávkách vládnímu sektoru. Dosud tak systémem elektronického fakturování prošlo na devět milionů faktur. Dle odhadů Milánského učení technického, by ale jejich počet měl stoupnout na devět miliard faktur jen v průběhu letošního roku.

Zdroj: www.rainews.it

Zdroj fotografie: Agenzia delle Entrate

Loading…