Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.04.2018

V Itálii se rozproudila bitva o mobilního operátora TIM

Nejvýznamnější italský mobilní operátor TIM prochází obdobím silného boje mezi akcionáři. O vedoucí roli v managementu mobilního operátora má zájem americký fond Elliott.

Americký fond v posledních týdnech skupuje akcie italského mobilního operátor a dosáhl tak na devíti procentní podíl v kapitálu společnosti. Cílem amerických investorů je převzít kontrolu nad operátorem od francouzské telekomunikační společnosti Vivendi, která drží zhruba čtvrtinu kapitálu TIMu. Americký investiční fond se bude snažit vystrnadit francouzského investora ze správní rady během valné hromady, která se uskuteční 24. dubna. Na ní chce fond Elliott zvolit své náhradníky za členy jmenované společností Vivendi, již podali v předchozích týdnech demisi. Francouzští investoři by naopak chtěli nechat zvolit zbrusu novou správní radu. Strategii amerického fondu, kvůli které by Vivendi zůstala bez zástupců ve správní radě, podpořili i tři proxy advisoři, kteří mohou přitáhnout hlasy menších akcionářů.

Svou roli má v akcionářské partii i italský stát. Polostátní banka Cassa depositi e prestiti se rozhodla koupit až pět procent kapitálu operátora. Hlavním cílem italské vlády je neztratit kontrolu nad pevnou telefonní sítí a dalšími strategickými telekomunikačními infrastrukturami, které TIM, jakožto nástupce bývalého monopolisty Telecom Italia, vlastní. V tomto ohledu se uvažuje i o rozdělení společnosti na telefonního operátora a vlastníka vysílací a přenosové infrastruktury.

Zdroj: http://www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…