Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.05.2018

V Itálii se debatuje o termínu předčasných voleb

Na konci července, na podzim nebo až na jaře příštího roku? Po neúspěšném sestavením koaličního kabinetu Hnutí 5 hvězd a Ligy se v Itálii intenzivně debatuje o datu předčasných voleb.

Výrazný impulz k rychlému návratu k urnám dala připravovaná prezidentská vláda vedená pověřeným premiérem Carlem Cottarellim. Většina italských stran vládu Carla Cottarelliho odmítá: proti jsou nejen Hnutí 5 hvězd a Ligy, ale také strana Do toho Itálie! bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. I Demokratická strana, která nejdříve podporu prezidentskému kabinetu přislíbila, se rozhodla, že se v případě hlasování o důvěře zdrží. Hlavní italské strany deklarovaly ochotu jít k volbám již na konci červencem s tím, že by Cottarelliho vláda vůbec nevznikla a ve funkci by zůstala stále fungující vláda premiéra Paola Gentiloniho. Proti letnímu hlasování se kvůli obavám vysoké neúčasti staví prezident republiky Sergio Mattarella. Ten tlačí na překlenovací Cottarelliho kabinet, který by mohl zemi dovést k podzimním předčasným volbám. Ve velice nepravděpodobném případě, že prezidentská vláda dostane důvěru v Parlamentu, by se termín předčasných voleb posunul až na jaro příštího roku.

Signály, jež přichází z italské politiky, však nemluví pouze o předčasných volbách. Hnutí 5 hvězd apeluje na Ligu a prezidenta Mattarella, aby většina dostala další pokus o sestavení vlády. Lídr Ligy Matteo Salvini navíc vyzval předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny, aby byly ustanoveny parlamentní komise a začal tím legislativní proces. V taktizování stran hrají nemalou roli předvolební výzkumu. Ty ukazují, že ze současné politické situace by výrazně profitovala jen Liga, zatímco ostatní strany buď stagnují nebo voliče ztrácejí. Zájem o předčasné volby by tak v příštích dnech mohl rychle ochabnout.

Zdroj: http://www.ansa.it

Zdroj fotografie: quirinale.it

Loading…