Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.03.2018

V Itálii rozdělili mandáty ve Sněmovně a Senátu

V Itálii včera večer přišly údaje o novém rozdělení mandátů v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Parlamentní volby proběhly v neděli 4. března.

Z hlediska počtu mandátů nejvíce uspěl středopravicový blok složený z Ligy a ze strany Do toho Itálie! Silvia Berlusconiho. V Poslanecké sněmovně má koalice 260 mandátů, z čehož 108 křesel bylo získáno v jednomandátových obvodech. Pro úspěšné složení vlády je nutné dosáhnout většiny 316 mandátů. Blíže k většině je ale středopravicová koalice v Senátu, který taktéž vyslavuje vládě důvěru, kde koalice získala 135 mandátů. Většina je při tom zde stanovena na 161 hlasů.

Největší poslanecký a senátorský klub má ale Hnutí 5 hvězd, které drží v Poslanecké sněmovně 221 mandátů a v Senátu 112 mandátů. Hnutí dosáhlo téměř 33% hlasů a výrazně zabodovalo v jednomandátových obvodech na jihu Itálie. Naopak bývalá vládní Demokratická strana ztratila přes polovinu svých mandátů: v nové Poslanecké sněmovně bude mít 110 hlasů a v Senátu 57 křesel. Do obou komor Parlamentu se dostalo i levicové hnutí Rovní a svobodní se 14 křesly ve Sněmovně a sedmi v Senátu.

Včera také začalo sčítání hlasů v krajských volbách v Lombardii a Laziu. V největším regionu severní Itálie drtivě zvítězil kandidát na hejtmana středopravicového bloku Attilio Fontana, který dostal bezmála padesát procent hlasů. Konkurenční kandidát Giorgio Gori z Demokratické strany dosáhl na 29% preferencí. V Laziu je situace komplikovanější. Vyhrál zde středolevicový blok vedený Nicolou Zingarettim, který dostal 33% hlasů a těsně tak porazil kandidát středopravicového bloku Stefana Parisiho, který dostal 31,3% hlasů, a kandidátku Hnutí 5 hvězd Robertu Lombardi, která dostala 27% preferencí.

Zdroj: http://elezioni.interno.gov.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…