Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.06.2015

V Itálii proběhly krajské volby

V neděli 31. května proběhly v Itálii krajské volby, jež byly první velkým volebním testem pro kabinet premiéra Mattea Renziho. Výsledek voleb je patový.

Ve krajských volbách totiž vládnoucí Demokratická strana dokázala zvítězit v pěti regionech ze sedmi. Radost z přesvědčivého vítězství, na kterém se podepsala klesající míra účasti, však zakalila ztráta regionu Ligurie, kde s téměř 35% hlasů zvítězil politický poradce Silvia Berlusconiho a kandidát středopravicové koalice Giovanni Toti. Levice naopak dokázala zvítězit v kraji Kampánie, kde porazila končícího hejtmana Stefana Caldora. Nad vítězem v Kampánii, bývalém starostovi Salerna Vincenzem di Lucou, však vysí Damoklův meč propadnutí mandátu kvůli tzv. zákonu Severino, již znemožňuje vznik mandátu zvoleným zastupitelům, již byli, byť nepravomocně, odsouzeni za trestné činy spojené s jejich předchozími mandáty. V dalších pěti regionech byly potvrzeny stávající vládnoucí koalice: Veneto si již tradičně připsala pravice, zatímco Toskánsko, Marche, Umbrie a Apúlie zůstaly věrné levici.

Z dobrého volebního výsledku se může těšit i Hnutí 5 hvězd, jež skončilo ve všech regionech na druhém či třetím místě. I díky rozdrobenosti pravicového bloku je tak hnutí druhou nejvíce volenou stranou. Nárok na roli hlavního leadera opozice si však nárokuje předseda Ligy severu Matteo Salvini, jehož strana dokázala překonat v celé řadě regionů stranu Forza Italia Silvia Berlusconiho

 

Zdroj: ANSA

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…