Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.07.2022

Úrokové sazby se u hypoték poprvé od roku 2010 vrátily nad pět procent

Poprvé od června roku 2010 se úrokové sazby u hypoték poskytnutých bankami a stavebními spořitelnami dostaly nad pět procent. Ukazují to údaje České bankovní asociace (ČBA).

Během jednoho roku se sazby hypoték více než zdvojnásobily. Podle statistik ČBA loni v červnu průměrná úroková sazba u nově poskytnutých hypoték činila 2,13 procent, leto to bylo 5,01 procenta. Růst odráží restriktivní měnovou politiku centrální banky a také očekávání vývoje ekonomiky. Proto by růst úrokových sazeb měl pokračovat i v příštích měsících.

Hypoteční trh zaznamenává silný pokles ve srovnání s rokem 2021, který byl s 541 miliardami korun poskytnutých půjček rekordní. Za prvních šest měsíců letošního roku byly poskytnuty hypotéky v hodnotě 146 miliard korun, což bylo o zhruba 50 procent méně než v roce 2021. Letošní údaj je ale vyšší než za první semestr roku 2020, který byl považován rovněž za pozitivní. Kvůli růstu sazeb a přísnějším regulacím České národní banky naopak klesá průměrná hodnota poskytnuté hypotéky, která v červnu dosáhla 3,1 milionu korun.

Zdroj a zdroj fotografie: cbaonline.cz

Loading…