Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.05.2018

ÚOHS zrušil soutěž na výstavbu úseku dálnice D35

Výběrové řízení na stavbu úseku dálnice D35 mezi Opatovicemi a Časy bylo zrušeno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V druhém kole zrušeného výběrového řízení se umístilo na prvním místě konsorcium vedené společností Astaldi, členem Italsko-české komory. To navrhlo výrazně nižší cenu, než byly náklady vypočítané zadavatelem zakázky, Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

ÚOHS ve svém rozhodnutí tvrdí, že zadavatelem nezajistil všem účastníkům soutěže rovný přístup k informacím a dokumentaci. Dle informací serveru Idnes.cz, ŘSD rozeslalo v průběhu řízení přílohu k původní dokumentaci, což mohlo soutěžící firmy zmást. Není to při tom poprvé, co ÚOHS zrušil výběrové řízení vypsané ŘSD kvůli tomuto důvodu. V tendru na správu mýtného systému Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zase vadilo, že ŘSD předalo dokumentaci na přepisovatelných USB discích. V obou případech se zřejmě ŘSD odvolá.

ÚOHS šetří také tendr na navazující úsek dálnice D35 mezi městy Časy a Ostrov. Úřad odmítl odvolání společnosti Astaldi, která byla z výběrového řízení vyloučena kvůli formálním nedostatkům malého rozsahu v kalkulaci nákladů na výstavbu. Z výběrového řízení bylo vyloučeno i konsorcium, které podalo nejnižší nabídku. I to se odvolalo, úřad se však k věci zatím nevyjádřil.

Dálnice D35 patří ke klíčovým infrastrukturám v ČR. Nová dálnice by měla ulehčit dopravní zátěž historické dálnice D1 ve spojení mezi Čechami a Moravou. Stavba uvedených úseků měla začít v letošním roce, ovšem průtahy způsobené odvoláními zřejmě posunou zahájení prací na příští rok.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz

Zdroj fotografie: ÚOHS

Loading…