Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.01.2022

Testování ve firmách se rozšíří na všechny zaměstnance

Testování ve firmách se rozšíří na všechny zaměstnance. Zvýší se také častost testů. Rozhodla o tom vláda ve středu 5. ledna.

Testování se stane od 17. ledna povinné pro všechny zaměstnance, i ty, kteří mají dokončené očkování nebo se uzdravili před maximálně 180 dny z nemoci covid-19. Doteď byly testy povinné pro zaměstnance, kteří do těchto dvou kategorií nespadali. Z povinnosti mají výjimku zaměstnanci, kteří pracují z domova či při výkonu činnosti nepřichází do styku s dalšími lidmi. Povinnost naopak platí i pro živnostníky, kteří přichází do styku s dalšími osobami, či pro jednatele společností.

Od 17. ledna se častost testování zvýší na dvakrát týdně. Počítá se s tím, že firmy dostanou od zdravotních pojišťoven kompenzaci nákladů, a sice 60 korun za každý test. Ve firmách se používají především antigenní testy.

Zaměstnance, kteří se nechtějí podrobit testování, musí zaměstnavatel „bez zbytečné prodlevy“ nahlásit hygienickým stanicím, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Daného zaměstnance sice lze vpustit na pracoviště, ale musí dodržovat řadu bezpečnostních opatření. Musí například nosit respirátor FFP2, dodržovat odstup alespoň 1,5 metru od dalších lidí a stravovat se v oddělených prostorech.

Firmy naopak nesmí po svých zaměstnancích povinně požadovat očkování. Deníku Právo to řekl ředitel inspektorátu práce Richard Kolibač. „Někteří zaměstnavatelé k očkování pobízejí různými benefity,“ uvedl Kolibač. Firmy však smí provést organizační změny, jejichž cílem je zmenšit riziko nákazy na pracovišti, například zavést testování či home office nebo rozdělit zaměstnance do skupin.

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…