Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.03.2016

Stavebnictví: rok 2016 je plný očekávání

Rok 2016 bude pro stavební firmy obdobím očekávání. Ukazuje to nová Kvartální analýza českého stavebnictví vydaná agenturou CEEC Research.

 

Čeká se pokračování růstu.

České stavební firmy očekávají, že jejich odvětví poroste i v roce 2016. Podle ředitelů stavebních firem by stavebnictví mělo v průměru vzrůst o 2,4%. Jedná se o něco nižší míru růstu než v roce 2015 (+5,5%), kdy se však veřejní zadavatelé snažili dočerpat poslední prostředky z evropských fondů. Vyčerpání prostředků z evropských fondů se již promítlo do celkové hodnoty stavebních zakázek, jež v roce 2015 klesla na 181,7 miliard korun. V pozemním stavitelství však hodnota zakázek vzrostla o 1,1% na 69,8 miliard korun, zatímco v inženýrském stavitelství byl zaznamenán úbytek na téměř 112 miliard korun. Pokles veřejných zakázek byl citelný již v průběhu minulého roku, kdy vyhlášené zakázky klesly na 94,7 miliard korun a zadané zakázky na 114,5 miliard korun.

Navzdory tomuto vývoji však mezi stavebními firmami převažuje optimismus a víra, že odvětví poroste letos i příští rok. Tuto naději přiživuje růst soukromých investic, příznivé úvěrové podmínky, stabilizace veřejných zakázek a dobrý makroekonomický výhled. Rychlejší růst odhadují malé a střední podniky (+3%) a firmy aktivní v pozemním stavitelstvím (+3,6%). Naopak spíše lehký pokles či stagnaci odvětví očekávají velké společnosti a firmy podnikající v inženýrském stavitelstvím, které jsou více závislé na vývoji veřejných zakázek. Celkově tak zhruba 80% firem očekává růst odvětví v letošním a příštím roce.

Tento trend potvrzují i hodnocení ředitelů projektantských firem, jež většinou dříve pociťují změny vývoje ve stavebnictví. Téměř 70% ředitelů si myslí, že stavebnictví poroste, 20% neočekává výrazné změny a jen 10% počítá s poklesem výroby. Očekávání růstu jsou však silnější v inženýrském stavitelstvím (+5,7%) než v pozemním stavitelství (+4,9%).

 

Vyšší ziskovost

Hospodářské oživení snížilo ochotu firem přijmout zakázky, jež nejsou adekvátně ohodnocené. V roce 2015 tak míra ztrátových zakázek stavebních firem klesla na 9% a v průběhu letošního roku by měla klesnout na 4%. Téměř 80%firem navíc tvrdí, že by nepřijaly ztrátové zakázky. Pod cenou nákladů by však bylo ochotno realizovat zakázku 21% firem, aby si udržely vztahy se zákazníkem, a další 2% firem by tak učinila s cílem si udržet svůj tržní podíl.

V této situaci tak firmy očekávají, že příjmy porostou rychleji než objem výroby. Letos by se tak příjmy ze stavebních prací měly zvýšit o 2,5% a v roce 2017 o další 3%. I v tomto případě mají silnější očekávání malé a střední firmy (+3% v roce 2016) a firmy podnikající v pozemním stavitelství (+3,9%). Zhruba třetina firem hodlá letos zdražit ceny svých prací, a to v průměru o 5%. Dvě třetiny firem s cenami hýbat nehodlá a méně než jedno procento firem se chystá zlevnit.

Koneckonců výrobní kapacity firem jsou čím dál více vytížené. Míra využití výrobních prostředků stavebních firem překročila v listopadu loňského roku 90% ve všech makroskupinách stavebních podniků. V lednu letošního roku pak meziročně vzrostla o šest procent na 79%. Mimořádně kritická je situace v odvětví projektantských služeb, kde se míra využití přibližuje k 100% a doby zpracování zakázek se prodlužují.

Rok 2016 by tak pro stavebnictví měl být obdobím stabilizace a přiměřeně vysoké míry růstu. Měly by posílit soukromé investice, zatímco ve veřejných zakázkách by již nemělo docházet k nárazovým skokům jako v letech 2014-2015. A to navzdory tomu, že se jednalo o blahodárný šok, který stavebnictví pomohl ukončit krizi, jež trvala od roku 2008.

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…