Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.01.2019

Šestnáct procent českých průmyslových firem používá roboty

České průmyslové firmy začínají implementovat do své výroby inovativní prvky. Ukazuje to studie Českého statistického úřadu.

Dle této zprávy, šestnáct procent českých firem aktivních ve zpracovatelském průmyslu využívá ve výrobě roboty. Český údaj se rovná průměru Evropské Unie a také italskému údaji. Nejvíce roboty využívají firmy podnikající v automobilovém průmyslu a v metalurgickém odvětví. Odvětví, kde je využití robotů méně časté, jsou potravinářství a chemický a farmaceutický průmysl. Další inovativní prvek, 3D tisk, využívá čtyři procent českých průmyslových firem. I v tomto případě se česká míra shoduje s průměrem EU. 3D tisk nejvíce využívají společnosti aktivní ve výzkumu a vývoji, elektronickém průmyslu a automobilové výrobě. „3D tisk využívala necelá pětina a robotickou automatizaci přibližně třetina velkých firem s více než 250 zaměstnanci,“ zdůrazňuje význam velikost firem Kamila Burešová ze statického úřadu. Mezi malými firmami pak roboty využívá jen šest procent průmyslových podniků a 3D tisk pouze tři procenta.

Česká republika stále zaostává, ve srovnání se zbytkem EU, v přístupu k rychlému internetu a v analýze Big Data. Jen 13 procent českých firem má přístup k internetu s přenosem 100 Mb/s a více, zatímco v Evropě to je 18 procent. Analýzu Velkých Dat pak využívá sotva osm procent českých firem. Průměr EU činí 12 procent. Co se týče komunikačních kanálů, 8 firem z 10 mají webové stránky a 3,4 firem z 10 i profil na sociálních sítí.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…