Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.09.2024

Seminář bpv Braun Partners se zaměřil na přeměny obchodních společností

 

Přeměny obchodních společností byly hlavním tématem semináře, který v úterý 24. září uspořádala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora ve spolupráci se svým členem a advokátní kanceláří bpv Braun Partners.

Seminář vedl advokát Ondrej Poništiak, který je v bpv Braun Partners specialista na fúze, akvizice a rozdělení podniků. Podle zkušeností advokáta Poništiaka podnikatelé využívají fúze a akvizice především tehdy, když chtějí zefektivnit firemní strukturu, když se připravují na vstup nového společníka či investora, nebo při realitních transakcích, kdy je součástí majetku společnosti nemovitost. „Klienti dávají přednost přeměnám společností, protože je velmi obtížné je zvrátit,“ uvedl advokát Poništiak.

Advokát také vysvětlil hlavní legislativní zásady, které upravují fúze, akvizice a rozdělení společností. Na národní úrovni podnikové přeměny upravuje zákon 125/2008 Sb., který byl nedávno novelizovaný, a občanský zákoník. “Přeměny obchodních společností jsou daňově neutrální,“ upozornil advokát. Pro společnosti je nezbytné, aby podrobně připravily projekt přeměny, který v nejsložitějších případech může čítat tisíce stran. „Informace zapsané v projektu jsou veřejně dostupné,“ připomněl advokát, protože projekty jsou zveřejňovány například v obchodním rejstříku.

V červenci vstoupila v platnost novela zákona o přeměnách obchodních společností. Novela zvyšuje předvídatelnost pravidel pro přemístění firemního sídla ze či do zemí mimo EU, zjednodušila pravidla pro přeshraniční transformace a zavedla novou formu rozdělení společnosti - vyčlenění. Nový zákon také mění pravidla pro jmenování znalců pro ocenění hodnoty majetku společnosti nebo ochranu věřitelů.

Zdroj a zdroj fotografie: Camic

Loading…