Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.06.2018

První opatření italské vlády v oblasti pracovního práva se má týkat sdílené ekonomiky

První významné legislativní opatření nové italské vlády, a konkrétněji Ministerstva práce a hospodářského rozvoje, se má dotknout osob, jež pracují skrze nové webové platformy v tzv. gig economy. Ministerstvo vede vicepremiér Luigi di Maio z Hnutí 5 hvězd.

Dle prvního návrhu opatření ministerstvo chce, aby spolupracující osoby, například poslíčkové poskytující rozvoz jídel, měly status podobný zaměstnancům na hlavní pracovní poměr. Dle této úpravy by spolupracující osoby měly právo na plat za dobu, jež jsou k dispozici platformě ale nevykonávají žádnou činnost, na placenou dovolenou či na dávky z nemocenského pojištění. Zavedena má být také minimální mzda. Legislativní opatření míní současně zakázat ohodnocování jen na základě provedených úkonů (např. dodaných jídel). Zákon počítá též se zavedením minimální doby na odpočinek.

Nová legislativní úprava by výrazně zdražila práci osob, jež spolupracují s webovými aplikacemi. Návrh proto vyvolal silnou reakci těchto firem, jež by se měly v pondělí 18. června sejít s ministrem di Maiem. Jedna z platforem pro rozvoz jídla, německá společnost Foodora, dokonce oznámila, že v případě příliš rigidní úpravy opustí italský trh. Na druhé straně nový ministr práce nechce tlaku internetových firem ustoupit. „Nepodlehneme vydírání, osud našich mladých je na prvním místě“, uvedl di Maio.

Zdroj: http://www.ansa.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…