Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.04.2020

Program Covid I: polovina žádostí je vyřízená

Zpracovávání programu Covid I, v rámci kterého jsou malým a středním firmám postižených epidemií poskytovány zvýhodněné úvěry, pokračuje pomalým tempem. Ukazují to údaje zveřejněné Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB), jež program spravuje.

Program Covid I byl prvním ekonomickým opatřením, jež přijala česká vláda na pomoc firmám, jež se potýkají s negativními důsledky epidemie. Ze zhruba tří tisíců žádostí, které firma podávaly od pondělí 16. března, jich bylo dosud vyřízeno 1400. Z těchto zhruba 200 žádostí bylo schváleno a firmy tak dostanou, či již dostaly, zvýhodněný úvěr od ČMZRB. "Očekáváme, že do konce dubna budou vyřízeny žádosti z programu COVID I," uvedl generální ředitel ČMZRB, Jiří Jirásek.

O něco rychleji pak funguje program Covid II, v rámci kterého jsou poskytovány státní garance pro úvěry sjednané s komečními bankami. A právě zapojení komerčních bank zřejmě zrychlilo fungování programu a zvýšilo míru úspěšnosti žádostí, jež dosahuje 90 procent. "Žádosti z COVID II budou schváleny v horizontu několika týdnů, jejich rychlost se odvíjí od finalizace úvěrových procesů u spolupracujících bank," dodává Jiří Jirásek. Celkově tak ČMZRB poskytla do pátku 17. dubna úvěry a záruky v hodnotě 1,6 miliard korun, čímž uvolnila pro živnostníky a malé a střední firmy úvěry v hodnotě 1,9 miliard korun. Sektorové složení podpořených firem je transverzální, a jde od maloobchodu až po cestovní ruch, automobilový průmysl či pohostinství, dodává ČMZRB.

Zdroj:  www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: ČMZRB

Loading…