Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.09.2017

Prodejní ceny bytů vzrostly v ČR o deset procent

Prodejní ceny bytů v ČR nepřestaly růst ani v druhém čtvrtletí letošního roku. Ukazuje to šetření v rámci projektu agentury Deloitte, portálu Cenovamapa.org, který čerpá své údaje ze smluv založených v katastru nemovitostí.

V druhém čtvrtletí se prodejní ceny rezidenčních nemovitostí zvýšily o 10,7 procent na bezmála padesát tisíc korun za metr čtvereční. Bydlení nejrychleji zdražovalo v krajských městech střední velikosti. V Jihlavě ceny stouply meziročně o 21,3 procent, v Českých Budějovicích o dvacet procent, v Pardubicích a Hradci Králové o dvanáct a třináct procent. O třináct procent se zvýšily i prodejní ceny v Ostravě, která ale, společně s Ústím nad Labem, patří k nejlevnějším krajským městům. V obou městech ceny nemovitostí nepřekročily dvacet tisíc korun za metr čtvereční.

Jiná situace je v Praze a Brně, kde se ceny pohybují nad celostátní průměrem. V Brně byty zdražily o zhruba deset procent na padesát tisíc korun za metr čtvereční. V Praze pak ceny vzrostly o devět procent na zhruba 65 tisíc tisíc korun za metr čtvereční. V české metropoli však zůstávají velké cenové rozdíly mezi jednotlivými oblastmi: v centru průměrná cena dosahuje 122 tisíc korun za metr čtvereční, v okrajových oblastech je poloviční.

Růst cen ale neodradil kupce. Celková hodnota transakcí s byty v druhém čtvrtletí stoupla o 14 procent na 22 miliard korun. Dvě třetiny českého realitního trhu jsou koncentrovány v Praze. Nejvyšší průměrné ceny dosahují byty v nové zástavbě, kde však je růst cen nejmírnější (tři procenta). Naopak ceny bytů v panelákové zástavbě vyskočily o patnáct procent na téměř čtyřicet  tisíc korun za metr čtvereční.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…