Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.09.2019

Podpora zahraničního obchodu přejde pod Ministerstvo zahraničních věcí

Italská vláda schválila na svém zasedání ze čtvrtka 19. září přesun kompetencí mezi jednotlivými ministerstvy.

Nejvýraznější změna se dotkne zahraničního obchodu. O podporu exportu se nebude již starat Ministerstvo hospodářského rozvoje ale Ministerstvo zahraničních věcí. Změnu si vymohl ministr zahraničí a lídr Hnutí 5 hvězd Luigi di Maio, který si od přesunu slibuje "ještě efektivnější podporu exportu Made in Italy".

Nově tak bude pod Ministerstvo zahraničních věcí spadat podpora firmám, řízení agentury pro zahraniční obchod ICE a také vyjednávání a realizace bilaterálních dohod o rozvoji ekonomických vztahů. Přesunem nové kompetence si rozpočet Ministerstva zahraničních věcí polepší o zhruba 300 milionů eur. Rozhodnutí je ale kritizováno částí podnikatelské veřejnosti, jež se obává příliš silného vlivu ministerské byrokracie a velvyslanců, již často mají omezený přehled o potřebách italského hospodářství.

Druhý přesun kompetencí se týká cestovní ruchu, který se přejde od Ministerstva zemědělství pod Ministerstvo kultury. To vede lídr vládní delegace Demokratické strany Dario Franceschini. Není to poprvé co cestovní ruch putuje mezi ministerstvy: kompetence se od roku 1993, kdy bylo Ministerstvo cestovního ruchu zrušeno referendem, přesouvá již po šesté. Přesun se dotkne také agentury na podporu turismu ENIT.

To kritizují podnikatelské asociace, jež se obávají o pokračování započatých projektů. Jedná se například o národní databázi poskytovatelů ubytovacích služeb, jež má výrazně pomoci v boji proti šedé ekonomice v tomto oboru.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…