Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.03.2018

Pěstování vína se postupně přesouvá na sever Itálie

Italská vinařská výroba se pozvolně přesouvá na sever. Ukazují to data o výměře vinic v letech 2012 až 2017, která zpracoval Svaz italských vinařů (UIV).

Na konci roku 2017 bylo v Itálii 652 tisíc hektarů vinic, což je obdobná hodnota jako v roce 2012. Během posledních pěti let se podařilo zastavit postupný pokles celkové výměry vinic, který začal v roce 2000. V příštích letech by rozloha vinic měla lehce stoupat. V letošním roce je možné osít až 6.600 hektarů nových vinic, ke kterým je možné přičíst právo na znovu osetí až 22.000 tisíc hektarů starých vinic.

V posledních letech se však výrazně mění geografie italské vinařské výroby. Regiony na jihu a ve středu Itálie zaznamenávají postupný pokles rozlohy vinic. V regionech Sicílie, Sardinie, Kalábrie, Apulie, Molise a Lazio se ztratilo 19 tisíc hektarů vinic. Naopak v regionech Benátsko a Friuli přibylo 17 tisíc hektarů nových vinic. V ostatních regionech byly změny menšího rozsahu. V posledních pěti letech se tak podíl vinic v severovýchodních regionech na celostátní celku zvýšil z 21 na 28 procent, zatímco podíl jižních regionů klesl z 50 na 44 procent.

Za přesun vinic mohou nejspíše rozdíly ve výnosu. V severovýchodních regionech se koncentrují úspěšné vinařské značky jako Prosecco či Valpolicella. Průměrná výnosnost jednoho hektaru vinic na severovýchodě činí 142 metráků vína, zatímco na jihu je to pouze 90 metráků. Výkonnost vinic na jihu však v posledních letech zaznamenala výrazný růst o téměř 20 procent.

Zdroj: http://www.vinitaly.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…