Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.03.2016

Patenty, Itálie je na desátém místě

Počet žádostí o registrace patentu od italských subjektů zaznamenal v roce 2015 silný růst. Ukazují to údaje zveřejněné Evropským patentovým úřadem.

Meziročně se počet žádostí o registraci patentu zvýšil o 9% na téměř 4 tisíce žádostí. Jedná se o míru růstu, která je takřka dvojnásobná ve srovnání s celosvětovým průměrem. Počet podaných žádostí z celého světa se totiž zvýšil o 4,8% na 160 tisíc žádostí. Díky silnějšímu růstu se tak Itálie posunula o jednu příčku v celosvětovém i evropském žebříčku: ve světovém srovnání je na 18. místě, v tom evropském pak na 10.

Nejvíce rostl počet žádostí podaných IT firmami, společnostmi se specializací na digitální komunikaci, farmaceutickým průmyslem a výrobci měřících technologií. Se 107 podanými žádostmi byla neaktivněší firmou v podávání návrhů na patenty společnost Indesit. Třetina žádostí pochází z Lombardie, ovšem velice aktivní byly také firmy v Turíně, Římě a Bologni.

Dle předsedy Evropského patentového úřadu Benoita Battistelliho je za růstem odlišný přístup italských firem k oblasti výzkumu a vývoji. “Italské podniky pochopily, že musí investovat do výzkumu a vývoje, a nikoliv škrtat v těchto oblastech, aby se vymanily z hospodářské krize,” uvedl k výsledkům Battistelli.

 

Zdroj: www.ansa.it

 

Zdroj fotografie: European Patent Office

Loading…