Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.04.2018

Osud akvizice, kvůli které by ArcelorMittal musel odejít z Ostravy, je nejistý

Dohoda o akvizici italských hutních podniků Ilva ze strany indické skupiny ArcelorMittal není stále definitivní. O dohodě se v České republice začalo mluvit v souvislosti s možností, že by se ArcelorMittal musel kvůli akvizici zbavit svých aktivit v Ostravě.

Joint-venture vedená indickou skupinou vyhrála na jaře loňského roku veřejnou soutěž na převzetí nejvýznamnějších italských hutních závodů Ilva, jež skončily v nucené správě. Dohodu s joint venture, které se účastní i italská skupina Marcegaglia, podepsal dosluhující ministr ekonomického rozvoje Carlo Calenda. Od té doby se čeká na vyjádření Evropské komise, která musí transakci schválit. Aby Komise povolení udělila, musí se ArcelorMittal zbavit některých svých aktivit v Evropě, čímž se má zabránit příliš silné koncentraci na trhu. Mezi aktivitami, o jejichž odprodeji indická skupina uvažuje, jsou i hutě v Ostravě.

Samotná dohoda mezi italskou vládou a indickou skupinou při tom není zcela definitivní. Kontrakt o akvizici napadl před správním soudem hejtman kraje Apulie Michele Emiliano. Podle hejtmana došlo ve výběrovém řízení k hrubému pochybení, když vláda přihlédla hlavně k nabídnuté prodejní ceně a podcenila plány na modernizaci závodů. Nejspornější jsou v tomto ohledu hutě ve městě Taranto, které si vyžadují vysoké investice do modernizace výroby a snížení dopadu na životní prostředí. Podle Emiliana rozhodnutí vlády tuto realitu zcela ignoruje, a žádá tak jeho zrušení. Místní politici by chtěli, aby výroba přešla z uhlí na plyn, což plán ArcelorMittalu nepředpokládá.

Další nejistota se pojí s nedávnými parlamentními volbami, které pro vládní Demokratickou stranu skončily fiaskem. Uspělo naopak Hnutí 5 hvězd, které žádá zavření závodu v Tarantu a jeho ekologickou přeměnu a modernizaci. Hnutí 5 hvězd dostalo s tímto programem v Tarantu zhruba padesát procent hlasů a získalo v jihoitalském městě pět mandátů. Po volbách se Hnutí nevyjádřilo, zda na svých předchozích plánech trvá. Pokud by tomu tak bylo, tak by z kontraktu s ArcelorMittal téměř jistě sešlo. Mezi alternativními možnostmi figuruje dokonce i znárodnění podniku.

To by se mohlo dostat na pořad dne také v případě, že by se budoucí vlastníci nedohodli s odbory na snížení stavů zaměstnanců, ke kterému má dojít i přes předpokládané navýšení výroby. Podle odborů toho nelze dosáhnout než na úkor kvality pracovních podmínek a bezpečnosti práce, dle ArcelorMittalu je výsledků možné dosáhnout zavedením nových technologií. Před možností, že by si Ilvu stát nechal, varoval na konci března na twitteru ministr hospodářského rozvoje v demisi Carlo Calenda. Ze strany Hnutí 5 hvězd zatím panuje nad touto strategickou otázkou pro italské hospodářství, a přeneseně také pro budoucnost hutního průmyslu v Ostravě, hrobové ticho.

Zdroj: http://bari.repubblica.it

Zdroj fotografe: ArcelorMittal

 

Loading…