Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.09.2021

OECD: italský růst se letos přiblíží šesti procentům

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že růst italského hrubého domácího produktu se letos přiblíží k šesti procentům.

OECD výrazně zvýšil svůj předchozí odhad, podle kterého měla italská ekonomika vzrůst o 4,5 procent. I tak se ale Itálie vrátí na hospodářskou úroveň před pandemií až v roce 2022, kdy se má italský HDP zvýšit o 4,1 procenta. Růst potáhnou hlavně výdaje domácností a investice do fixního kapitálu, jež zaznamenaly výrazný propad během pandemie. Odeznívat by měl naopak efekt fiskálních stimulů. OECD ale italské vládě doporučuje vypnout mimořádnou veřejnou podporu podnikům a domácnostem až ve chvíli, kdy epidemie covidu-19 zcela skončí.

Podle OECD má Itálie větší pravděpodobnost provést reformy a klíčové investice než v minulých letech. Je to dáno tím, že země bude moci čerpat rozsáhlé prostředky z evropského plánu obnovy a odolnosti. Klíčovou výzvou podle organizace je zlepšit efektivitu italské veřejné správy. OECD také upozorňuje, že zdanění práce v Itálii je nadměrné, což doporučuje změnit. Italský ministr financí Daniele Franco uvedl, že cílem vlády premiéra Maria Draghiho je nastartovat ekonomický cyklus, který by vykazoval silnější růst než období před pandemií.

Zdroj: www.oecd.org

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…