Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.10.2018

O osudu letecké společnosti Alitalia se má rozhodnout do konce měsíce

O osudu italské letecké společnosti Alitalia má italská vláda rozhodnout do konce měsíce. Uvedl to italský vicepremiér Luigi di Maio.

Podle nové italské garnitury se má do akciové struktury letecké společnosti vrátit stát, a to v dominantní pozici. I proto vláda zvažuje, že by přemosťovací úvěr v hodnotě 900 milionů eur proměnila v kapitál společnosti. Další hypotéza mluví o převzetí firmy ze strany konsorcia státních a polostátních firem vedených železničním dopravcem Ferrovie dello Stato a polostátními Poštami, jejichž akcie se však obchodují na burze. “Naším cíle je, aby se Alitalia stala strategickým leteckým dopravcem pro rozvoj cestovního ruchu v Itálii, a proto je nutné, aby byla pod státní kontrolou a současně musíme přitáhnout i soukromé partnery.” Uvedl vicepremiér di Maio. O budoucnosti letecké společnosti, která se od května loňského roku nachází v nucené správě, má vláda rozhodnout do konce října.

Možnost zestátnění letecké spúolečnosti však nevzbudila výlučně pozitivní reakce. Podle předsedy Úřadu pro civilní letectví (Enac) Vita Riggia by podobný krok “šel proti logikám trhu”. “Dle mého názoru by bylo nejlepším řešením uzavřít smlouvu s některým z leteckých dopravců, který umí toto řemeslo,” uvedl Riggio. Operaci bude sledovat také Evropská komise, dle které státy sice mohou investovat do soukromých podniků, ovšem jen za tržních podmínek. “Jinak by to byla nedovolená státní pdopora,” připomíná komisařka pro hospodářskou soutěž Margarethe Vestager.

Zdroj: https://www.repubblica.it

Zdroj fotografie: Alitalia

Loading…