Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.11.2015

Nový zákon o spotřebitelských úvěrech: větší zodpovědnost a dohled

Nový zákona o úvěrech by měl v prosinci doputovat do Poslanecké sněmovny. Legislativní text vypracovaný Ministerstvem financí chce pročistit trh s poskytování nebankovních úvěrů.

Větší dohled nad poskytovateli

Trh s poskytování úvěrů dosud nebyl vázán žádnou mimořádnou regulací. Pro výkon této aktivity je tak postačující založit obchodní společnost či, v případě fyzických osob – podnikatelů, si zřídit živnostenský list. Dnes se hlásí k této živnosti na 60 tisíc OSVČ a zhruba deset tisíc poskytovatelů – firem, ze kterých je aktivní zhruba tři tisíce společností.

První zásadním cílem zákona je tak zvýšení úrovně počátečních požadavků. Nebankovní poskytovatelé – společnost tak budou muset nově obdržet licenci s platností pět let. K obdržení licence budou muset společnosti splnit celou řadu požadavků: základní kapitál 20 milionů korun, transparentní zdroje financování či zákaz odměňovat své zaměstnance na základě počtu poskytnutých úvěrů či míře úspěšnosti. Společnosti budou muset být důvěryhodné, neboli splnit celou řadu právních a administrativních požadavků. Měla by se zvýšit i transparentnost fungování společností, které budou muset předložit regulátorovi ke schválení vnitřní směrnice chování při některých typických okolností, ke kterým v rámci této činnosti mlže dojít, např. insolvence dlužníka či prověření schopnosti žadatele o úvěr dostát svým finančním závazkům.

I zaměstnanci těchto společností, již nabízí úvěrové produkty, budou muset splnit přísnější kritéria. Zvyšují se tak kvalitativní i morální požadavky. Zprostředkovatelé úvěrů budou muset mít alespoň středoškolské vzdělání s maturitou a akreditaci o základní znalosti finančních trhů a produktů s pětiletou platností. To by mělo zvýšit jejich profesní znalosti. Navíc jak zprostředkovatelé – zaměstnanci tak poskytovatelé – OSVČ budou muset být zapsáni do Registru vedeného Českou národní bankou (ČNB). Zápis má roční trvání a je prodloužitelný. Ovšem k výmazu z registru bude moci dojít i například v případě závažných pochybení poskytovatelů a zprostředkovatelů úvěrů.

Zdroj fotografie: Archiv Úřadu Vlády ČR

Loading…