Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.07.2024

Nový stavební zákon začíná platit bez výjimek

Na konci června skončilo přechodné období, kdy se nový stavební zákon uplatňoval pouze na velké infrastrukturální projekty.

Od 1. července se tak nová norma začíná aplikovat i na další typologie stavebních prací uvedených v zákoně, například na rezidenční projekty. Zákon vstupuje v platnost po ročním odkladu a po výrazné novelizaci ze strany stávající vlády. Z původního textu zákona tak například úplně zmizela reorganizace stavebních úřadů.

Cílem nového zákona zůstává zkracení povolování stavebních prací skrze přeměnu povolovacích řízení. Od prvního července začíná platit i digitalizace stavebního řízení, které bude povinné pro dokumentace vypracované projektanty. Tento krok vyvolal v posledních týdnech velké obavy ze strany možných žadatelů i samotných stavebních úřadů.

Zákon také počítá s důležitým přechodným obdobím. Do 30. června 2027 bude možné podávat dokumentaci vypracovanou podle starých pravidel, a z hlediska předchozího zákona je budou úřady i vyhodnocovat. „Zahájená řízení (před 1. červencem) se dokončí podle stávajících právních předpisů,“ uvedlo dále Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Zdroj a zdroj fotografie: https://mmr.gov.cz/cs/ministerstvo/stavebni-pravo/pravo-a-legislativa/novy-stavebni-zakon

Loading…