Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.06.2019

Novela italského zákona o veřejných zakázkách vstoupila v platnost

Novela italského zákona o veřejných zakázkách, tzv. Sbloccacantieri, vstoupila v platnost. Novelu schválila před týdnem Poslanecká sněmovna.

„Teď máme možnost urychlit nové infrastrukturální stavby a dokončení již zahájených staveb,“ uvedl premiér Giuseppe Conte. Novela zmrazila část zákona o veřejných zakázkách, která byla schválená v roce 2016. Jedná se, například, o řízení veřejných zakázek ze strany menších měst či o stanovení nových limitů. Ve veřejných zakázkách do 150 tisíc eur bude možné přímo oslovit zadavatele, v zakázkách do jednoho milionu eur bude nutné vyvolat konkurenční dialog mezi více firmami oslovenými dodavatelem. V zakázkách nad jeden milion eur by pak měl fungovat mechanismus automatického vyloučení anomálně nízkých nabídek.

Nejvíce sporné body se ale týkají vládních zmocněnců a komisařů. Ti budou moci převzít řízení veřejné zakázky a zadavatele v případě problematických a dlouho se táhnoucích zakázek a soutěží. Odbory a protikorupční ONG také velice kritizovaly zvýšení na 40 procent část zakázky, které bude možné zadat subdodavatelům. Ruší se také povinnost předložit seznam subdodavatelů. A v neposlední řadě, zadavatel bude moci proplatit vícepráce v hodnotě až padesáti procent zakázky.

Zdroj: mit.gov.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…