Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.07.2015

Nová Zelená Úsporám: další výzva na podzim

Ve středu 15. července skončila první výzva programu na podporu energeticky úsporných rekonstrukcí rodinných domů Nová Zelená Úsporám (NZÚ). V ten stejný den začal program na podporu výměny zastaralých kotlů.

Nová Zelená Úsporám: fondy pro bytové domy nevyčerpány

Část programu Nová Zelená Úsporám věnována rekonstrukcím rodinných domů měla obrovský úspěch. V průběhu dvou měsíců bylo podáno na 4,3 tisíc žádostí o dotaci v hodnotě jedné miliardy korun. “Pro letošek jsme nastavili podmínky tak, aby na dotace dosáhli i ti, kteří si nemohou dovolit nákladnější rekonstrukce a chystají se zateplovat postupně,“ uvedl ČR Petr Valdman ředitel Státního fondu životního prostředí, který obhospodařuje program NZÚ.

Čísla dávají za pravdu Valdmanovi. Zhruba 16% žádostí byla podána v kategorii A.0 pro realizaci částečných opatření. Nejvyšší počet žádostí bylo podáno v kategorii C.3 pro realizaci solárních kolektorů a v kategorii A.2 na komplexní renovaci a zateplení (19%). Co se týče územní distribuce nejvíce žádostí bylo podáno v Moravskoslezském kraji (15%), který společně s Ústeckým krajem má k dipozici navýšení o 10 %, a dále ve Středočeském kraji (13 %) a v Jihomoravském kraji (11 %).

Prostředky byly vyčerpány jen v části programu věnovaném rodinným domům. Co se týče půl miliard korun věnovaných na podporu energetických úspor bytových domů, tak stále tato část programu zůstává nedočerpána. Žádosti mohou být podávány až do 15. října, pokud prostředky nebudou vyčerpány dříve. Žádat o dotaci mohou i domy na území Hlavního města Prahy. Z programu mohou financovat až 20% uznaných nákladů v maximální výši 10 milionů korun. V případě rodinných domů lze financovat z NZÚ až 50% uznaných nákladů v maximální výši 5 milionů korun.

Kdo nestačil podat žádost v první výzvě NZÚ, se nemusí strachovat. „Během podzimu plánujeme spuštění dlouhodobé kontinuální výzvy Nová zelená úsporám s postupným doplňováním peněz dle výnosu z dražeb emisních povolenek, u nichž předpokládáme výrazně vyšší budoucí výnosy,“ dodává ministr Brabec. Kontinuální výzvu vítají firmy v odvětví, protože by měla zamezit fenoménu nárazových růstů zakázek.

Nové kotle: žádost je nutné podat na kraji

Ve středu 15. července začal také nový program na podporu výměny starých kotlů rodinných domů. “V ČR se lokální topeniště na celkovém znečištění ovzduší polétavým prachem podílejí celými 38 % a my jsme vyjednali v EK revoluční program, který ke zlepšení našeho ovzduší bezpochyby přispěje. Podařilo se nám získat prostředky z evropských fondů, které budou mít možnost poprvé využít přímo občané, a to na výměnu starých neekologických kotlů za moderní nízkoemisní na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, za tepelné čerpadlo nebo plynový kotel,” uvádí ministr Brabec.

Dotace budou k dispozici rodinným domům, jež jsou vytápěny především kotly na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy. Pro získání dotace bude nutné také učinit (či doložit z minulosti) alespoň jedno opatření na zateplení domu, které bude financovatelné i z NZÚ. Nemůže být naopak financována výměna kotle, již byl vyměněn po 1.1.2009 za finanční podpory NZÚ.

Hodnota dotace závisí na typu nového kotle. Maximální výše uznatelných nákladů na výměnu kotle činí 150 tisíc korun. Instalaci nového kotle na uhlí bude možné uznat až 70 % maximální výše uznatelných nákladu (tzn. 105 tisíc korun), kotel na kombinovaný pohon uhlí a biomasy bude moci dostat dotaci až 75 % maximální výše uznatelných nákladů (112,5 tisíc korun) a kotle na obnovitelné zdroje (kotle na biomasu či tepelné čerpadlo) až 80 % maximální výše uznatelných nákladu (tzn. 120 tisíc korun). Maximální hodnoty mohou být navýšeny o 5 %, pokud je opatření realizováno v silně znečištěných oblastech

První výzva bude otevření do 30. září a budou na ní alokovány tři miliardy korun, jež by měly vést k výměně až 20 tisíc kotlů. Žádosti je nutné podávat na jednotlivé krajské úřady, jež zodpovídají za jejich administraci. Program má velké ambice: nejpozději do roku 2020 by program měl podpořit výměnu 80 tisíc ze 420 tisíc znečisťujících kotlů a to s celkovou alokací devět miliard korun.

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…