Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.10.2018

Návrh italského státního rozpočtu dostal první stopku

Návrh italského státního rozpočtu na rok 2019 i nadále čeří vody italské a evropské politiky. Putování návrhu parlamentem při tom sotva začalo.

První stopku návrhu vystavil v úterý 9.října Parlamentní rozpočtový orgán. Jedná se o nezávislou rozpočtovou institucí, jež vyhodnocuje návrhy na rozpočet ještě než se dostanou před Evropskou komisi a na plénu Sněmovny či Senátu. Podle orgánu jsou makroekonomické odhady obsažené v rozpočtu výrazně nadhodnocené. Nereálně působí především odhad růstu HDP, od kterého se ale odvíjí i poměr deficitu. Orgán kritizuje návrh i kvůli tomu, že nepočítá ani pro další léta s přibližováním se k vyrovnanému rozpočtu.

Italští vládní představitelé reagovali na zprávu Parlamentního rozpočtového orgánu negativně a chtějí pokračovat s návrhem obsahujícím deficit na úrovni 2,4 procent. “Není možné udělat krok zpět,” říkají vicepremiér Luigi di Maio společně s jeho kolegou Matteem Salvinim. Nejvíce kritizovaným opatřením obsaženým v návrhu na rozpočet při tom není zavedení nových sociálních dávek, které prosazuje Hnutí 5 hvězd, ale změna důchodového systému, jež má ulehčit odchod do důchodu. Tu prosazuje Liga, která již dala najevo, že z požadavku nechce slevit.

Zdroj: http://www.upbilancio.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…