Na trh začíná být dodáván letošní italský olivový olej. Uvádí to svaz zemědělců Coldiretti. Podle Coldiretti letošní výroba olivového oleje klesla o zhruba jedenáct procent na 320 milionů kil. Hlavním důvodem poklesu výroby jsou nepříznivé meteorologické podmínky. „Itálie ale zůstává na evropské prvním místě v kvalitě extrapanenských olejů chráněného původu“, dodává svaz Coldiretti a připomíná, že druhů italských olivových olejů se značkou chráněného původu, jež uznává Evropská Unie, je letos 46.
I přes značnou kvalitu, italské olivové oleje čelí ve světě obrovské konkurenci. Podle odhadů, největším výrobcem olivového oleje je i letos Španělsko s celkovým objemem 1,15 miliard kil. Druhá je Itálie a třetí Řecko s produkcí 300 milionů kil. Rozšiřuje se také výroba olivového oleje mimo Evropskou Unii, a to především na jižním břehu Středozemního moře: například v Tunisku se výroba zdvojnásobila na 220 milionů kil. Celková světová výroba by letos měla činit 2,85 miliard kil olivového oleje.
Zdroj:www.coldiretti.it
Zdroj fotografie: Pixabay