Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.08.2024

Mění se elektronické platební příkazy

Od prvního července se změnila některá pravidla týkající se elektronických platebních příkazů, jež jsou zasílány datovou schránkou. Informuje o tom právní kancelář Rödl & Partner, jež je členem Italsko-české komory.

Novela občánského soudního řádu přinesla některé významné změny, jež se týkají elektronických příkazů vydaných soudem. Zanikla maximální výše jednoho milionu korun. To znamená, že elektronické platební příkazy lze nově vydávat na jakoukoliv částku. Na elektronické příkazy se začíná i uplatňovat fikce doručení po desátém dni od zaslání příkazu. Pokud do té doby uživatel neotevřel datovou schránku, tak od tohoto dne začíná běžet lhůta 15 dnů pro podání odporu proti rozhodnutí soudu.

Změna se dotýká v první řadě firem, právnických osob a OSVČ. Většina z nich má totiž povinnost komunikovat s úřady přes datovou schránku. Elektronické platební příkazy však lze využít i v případě dalších fyzických osob, které mají datovou schránku.

Zdroj: https://www.roedl.cz/cs/media/newslettery/newsletter/2024-07-08/pravidla-pro-dorucovani-platebnich-rozkazu-se-meni

Zdroj fotografie: Wikimedia

 

Loading…