Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.09.2017

Macron a Gentiloni našli shodu na akvizici STX ze strany Fincantieri

Italský premiér Paolo Gentiloni a francouzský prezidentEmanuel Macron našli řešení v otázce akvizice loděnic STX ze strany italské skupiny Ficantieri.

Politici se dohodli, že polovinu kapitálu bude držet italská skupina a další polovinu francouzské subjekty. Italové však budou mít majoritní podíl, díky výpujčce jednoho procenta akcií ze strany francouzské státní firmy Naval Group po dobu 12 let. V případě, že do ukončení výpujčky Naval Group nepožádá o vrácení akcií, ty připadnou automaticky Fincantieri.

Dohoda má výrazný dopad na governance loděnic STX v Saint Nazaire. Díky majoritě kapitálu, italské skupině Fincantieri připadne právo jmenovat předsedu správní rady a generálního ředitele loděnic. Ve správní radě bude mít Fincantieri tzv. casting vote, majoritu v případě, že by hlasování ve správní radě dopadlo patem. Na druhé straně, Francouzi budou pravidelně zkoumat, zda Fincantieri dodržuje své závazky. V případě, že by tomu tak nebylo, italská skupina by mohla přijít o půjčené jedno procento kapitálu a v krajním případě o celý svůj akciový podíl v STX.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…