Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.10.2017

Lombardie a Benátsko hlasovaly o větší autonomii

V Lombardii a Benátsku proběhlo v neděli 22. října krajské referendum o větší autonomii. Oba regiony patří k nejbohatším oblastem Itálie.

Referendum o autonomii zaznamenalo výrazný úspěch v Benátsku, kde přišlo k volbám téměř šedesát procent oprávněných voličů. V Lombardii, kde referendum probíhalo bez stanovení kvóra, byl zájem citelně nižší a hlasovat přišlo méně než čtyřicet procent voličů. V obou případech pro rozšíření regionální samosprávy hlasovalo přes devadesát procent zúčastněných voličů. V Lombardii však výsledky sou jen provizorní, protože zde zkolaboval nový systém elektronického hlasování.

„Chceme, aby nám bylo svěřeno všech 23 možných oblastí samosprávy a aby zůstalo na našem území devadesát procent vybraných daní“, uvedl po referendum hejtman kraje Benátsko, Luca Zaia. Kraje tak začnou zřejmě vyjednávat o svěření nových kompetencích, například v oblasti podpory exportu, zemědělství a výroby potravin, výzkumu a vývoje, budování nových infrastruktur, výroby a přepravy energie. Lombardie i Benátsko by chtěly i výrazně omezit daňové transfery, což ale vláda v Římě může přijmout jen stěží, vzhledem k napjatému stavu italské státní pokladny.

Kritici referenda upozorňovali již před hlasování, že jednání o svěření nových pravomocí mohla začít i bez všelidového hlasování. Referendum v obou regionech iniciovala Liga severu, podporu však přidaly prakticky všechny strany zastoupené v krajských zastupitelstev. Svolavatelé a podporovatelé větší autonomie se dušují, že nežádají samostatnost, jako Katalánsko. Odtržení severu země měla Liga severu sice v 90.letech v programu, postupně však požadavky omezila na federalismus a na dosažení stupně samosprávy, které mají v současnosti tzv. Regiony se speciální postavení (Regioni a Statuto Speciale).

Zdroj: www.corriere.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…